Zijn tandimplantaten pijnlijk?

Delen

Tandimplantaten zijn een permanente oplossing die tot doel hebben je glimlach te verbeteren. Als hersteloptie zijn tandimplantaten meer dan alleen een cosmetische behandeling. Implantaten zien er net zo uit als je natuurlijke tanden en helpen de algehele mondgezondheid te handhaven.  

Hoe pijnlijk zijn tandimplantaten?  

Net als bij elke chirurgische ingreep is er sprake van enig licht ongemak. Mensen die een tandimplantatieprocedure hebben ondergaan zeggen dat ze weinig tot geen ongemak of pijn als resultaat van of tijdens de procedure ervaren hebben.  

Is tandimplantatie pijnlijk? 

Vaak moeten er bij het plaatsen van een tandimplantaat tanden worden getrokken en in de tandvleesrand worden gesneden. Er wordt een lokale anesthesie toegediend zodat patiënten tijdens de procedure zeer weinig ongemak ondervinden. Sommige patiënten hebben echter aangegeven dat het eigenlijke proces van het tanden trekken pijnlijker was dan de rest van de procedure. 

Pijn na tandimplantaatoperatie 

Je tandvlees en het gebied van je mond waar het implantaat is geplaatst kunnen enige tijd na de ingreep pijnlijk aanvoelen. Je tandarts kan adviseren eventuele resterende pijn te behandelen met pijnmedicatie die in de apotheek verkrijgbaar is.   

Als de pijn verergert of als je symptomen van infectie of zenuwschade opmerkt, raadpleeg dan meteen je tandarts. Hoewel zeldzaam , kunnen de volgende complicaties optreden:   

  • Infectie   

  • Tandschade  

  • Zenuwschade  

  • Afstoting van het implantaat  

  • Sinusproblemen  

  • Allergieën voor gebruikte materialen  

Deze problemen zijn vaak gering en kunnen gemakkelijk door je tandarts worden behandeld.

Verzorging van implantaten na chirurgie  

Als je niet zeker weet hoe je voor je tandimplantaten moet zorgen, is de doorgaans geldende regel dat je ze net zo behandelt als je natuurlijke tanden. Poets twee keer per dag, flos minstens één keer per dag en breng minstens twee per jaar een bezoek aan je tandarts.   

 Om ervoor te zorgen dat je tandvlees gezond blijft en je tanden sterk, stap over op een elektrische tandenborstel voor een nauwkeurigere reiniging. Bovendien kan spoelen met een antibacteriële mondspoeling die is ontworpen om je tandvlees te verzorgen helpen infecties en schadelijke bacteriën te voorkomen.   

Bronnen:  

https://oralb.com/en-us/oral-health/life-stages/adults/implants-vs-dentures  

https://www.webmd.com/oral-health/qa/how-painful-are-dental-implants  

https://www.sharecare.com/health/dental-implant-oral-health/dental-implant-procedure-painful