Tandimplantaten: Wat te verwachten

Delen

Tandimplantaten kunnen je glimlach aanzienlijk verbeteren en helpen om gezonde tanden en tandvlees te bevorderen. Maar wat gebeurt er voor, tijdens, en na een implantaatoperatie? Je vraagt je wellicht af hoe lang de procedure zal duren, of tandimplantaten pijnlijk zijn, en wat je kunt verwachten tijdens het herstel.  

Wat te verwachten vóór een tandimplantaatoperatie  

Als je ontbrekende of beschadigde tanden hebt kan een implantaatoperatie helpen je glimlach te herstellen door de aangetaste tanden te vervangen. Voorafgaand aan de ingreep zal je tandarts met een paar eenvoudige stappen beoordelen of je een goede kandidaat bent:   

 1. Röntgenfoto’s: Je tandarts zal röntgenfoto’s van je tanden nemen om de conditie van je bot en tandvlees te evalueren. Als er waarschuwingssignalen zijn, zoals een gaatje- of tandvleesaandoening, kan je tandarts andere behandelingsopties aanbevelen voordat je verder gaat met een tandimplantaat.   

 2. Afdrukken: Een plastic of metalen afdruktray zal worden gevuld met een zachte vloeistof waarin een afdruk van je tanden wordt gemaakt. Dit helpt je tandarts de nauwkeurige grootte en vorm van je tanden, tandvlees, en het omringende weefsel te bepalen om een implantaat te kunnen plaatsen waar dat nodig is.  

Wat te verwachten tijdens een tandimplantaatoperatie  

Zodra je röntgenfoto’s zijn bekeken en een afdruk is gemaakt, zal je tandarts verdergaan met de implantaatoperatie. Het eerste stadium van de operatie omvat verschillende stappen en duurt ongeveer één tot twee uur:  

 1.   Extractie: Als de tand in kwestie nog in je mond zit, dan zal hij moeten worden verwijderd. Bij een tandextractie wordt er vaak gebruik gemaakt van lokale anesthesie voordat je tandarts de beschadigde tand uit je mond trekt.   

 2. Implantaat: In dit stadium van het proces zal je tandarts het eerste deel van het implantaat plaatsen. Er wordt een gat in je kaakbeen geboord om ruimte te maken voor de implantaatschroef, die als kunstmatige wortel zal fungeren om de rest van het implantaat op zijn plaats te houden. In bepaalde gevallen kan er een bottransplantatie nodig zijn. Dit is echter een kleine ingreep die pijnloos is.   

  

Zodra het is genezen, zal de implantaatschroef in je kaakbeen ingroeien. Je tandarts bepaalt wanneer het tijd is om door te gaan naar de volgende stap van de procedure, afhankelijk van de stabiliteit van het implantaat in je kaak. Als je kaakbeen is genezen en het implantaat stabiel is, zal je tandarts doorgaan met de ingreep:  

 1.   Plaatsing van de steunpunten: Zodra je implantaat in je kaakbeen is ingegroeid, wordt er een steunpunt bovenop geplaatst dat dient als verbinding met de kroon. Dit deel van het proces is vaak pijnloos omdat er lokale anesthesie wordt gebruikt. Sommige patiënten zeggen dat ze slechts een beetje druk voelden toen het steunpunt op de implantaatschroef werd vastgedraaid.   

 2. Kroon: Een permanente kroon wordt op het steunpunt bevestigd, waarna de ingreep is voltooid. De kroon ziet er net zo uit als je natuurlijke tanden en voelt ook net zo aan.  

Wat te verwachten na een tandimplantaatoperatie   

Zodra de anesthesie is uitgewerkt, voel je misschien wat pijn of een beetje ongemak. De meeste patiënten voelen geen pijn na de ingreep en kunnen hun dagelijkse bezigheden hervatten. Je tandarts kan verschillende adviezen geven voor een vlot genezingsproces:   

 1. Antibioticum kan worden voorgeschreven om het risico op infectie te verminderen  

 2. Vermijd hard, kleverig of taai voedsel na de ingreep  

 3. Poets en flos zoals je dat met je natuurlijke tanden zou doen  

 4. Probeer over te stappen op een elektrische tandenborstel om beter te reinigen tussen de tanden en onder de tandvleesrand om infecties die worden veroorzaakt door schadelijke plakbacteriën te voorkomen  

 5. Gebruik een versterkende tandpasta zoals CREST Gum Detoxify om te helpen je glimlach gezond te houden 

 6. Spoel na de genezing met een mondspoeling voor tandvleesverzorging om een gezonde tandvleesrand te handhaven zodat je implantaat op zijn plaats blijft  

 Zorg er na de genezing voor dat je regelmatig de tandarts bezoekt voor professionele reiniging en controles.   

Bronnen: 

https://askthedentist.com/dental-implants/  

https://oralb.com/en-us/oral-health/life-stages/adults/dental-implants-procedure-how-they-work