Hoeveel kosten tandimplantaten?

Hoeveel kosten tandimplantaten? article banner
Delen

Het juiste tandimplantaat-plan kan kosteneffectiever zijn dan andere alternatieven voor tandherstel zoals kronen en tandprothesen. Implantaten zijn een investering, en met de juiste zorg kunnen ze een leven lang meegaan. 

Kosten van tandimplantaten

Afhankelijk van waar je woont, kunnen de kosten van tandimplantaten variëren van €2500 tot €4000 per tand. Praat met je tandarts om meer te leren over hoeveel een tandimplantatieprocedure zal kosten. 

Behandelingsplan voor tandimplantaten

Je implantatietandarts zal een specifiek behandelingsplan vaststellen dat is afgestemd op jouw unieke mondverzorgingsbehoeften. Implantatieprocedures zijn niet “one size fits all” en de kosten ook niet. Hoe meer je weet over de verzorging van je implantaat, hoe beter je de langetermijnkosten in de hand kunt houden.  

Verzekering voor tandimplantaten

Sommige verzekeraars vergoeden tandimplantaten. Neem contact op met je verzekeraar om te weten te komen of tandimplantaten worden vergoed, hoeveel er wordt vergoed en in welke situatie. Om tandimplantaten betaalbaarder te maken, kun je financieringsopties of een betalingsplan met je tandarts espreken. 

Het meeste uit je tandimplantaten halen 

Met de juiste mondverzorging kunnen tandimplantaten je hele leven lang meegaan. Zorg dat je twee keer per dag poetst en één keer per dag flost om je mond gezond te houden. Hoewel tandimplantaten duurzaam zijn en een hoog slagingspercentage hebben, gaan ze alleen lang mee als ze op de juiste manier worden verzorgd. Slechte orale nazorg kan leiden tot gezondheidsproblemen met de tandvleesrand, die je implantaat negatief kunnen beïnvloeden. 

Om je tandimplantaten goed te laten werken en als nieuw te houden probeer: 

  • Over te stappen op een elektrische tandenborstel zoals de Oral-B Genius 8000 om je tanden beter te reinigen en plakbacteriën die tandvleesaandoeningen en -bederf veroorzaken te elimineren

  • Vervang je opzetborstel om de drie maanden en probeer de Floss Action refill om beter tussen je tanden te reinigen

  • Flos elke dag om achtergebleven plak en voedsel te verwijderen 

  • Poets met een tandpasta die schadelijke bacteriën langs je tandvleesrand verwijdert, om de gezondheid van je tandvlees te onderhouden 

 Voor optimale prestaties van je tandimplantaten in de komende jaren, moet je ervoor zorgen dat je twee keer per jaar naar de tandarts gaat voor professionele reiniging en controles.   

Bronnen: 

https://askthedentist.com/dental-implants-cost/  

https://www.aaid-implant.org/faq/#265  

https://www.medicinenet.com/dental_implants/article.htm