LEVENSFASES - VOLWASSENEN

Voedsel, eetgewoonten en gezonde tanden

Image - Article Hero - Food, eating habits & healthy teeth article banner
Delen

Voedsel, eetgewoonten en gezonde tanden

Een goed dieet verzekert je van gezondheid, welzijn en een goed gewicht. Voor gezonde tanden geldt hetzelfde. Hieronder geven we advies over wat je moet eten om mooie en gezonde tanden te houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat het dieet van een zwangere vrouw niet alleen de gezondheid van haar tanden en tandvlees beïnvloedt, maar ook de staat van de tanden van haar kind.

De bittere waarheid over suiker:

Suiker is de vijand van je tanden omdat het samenwerkt met plak, waardoor de zuurgraad in je mond toeneemt en het glazuur verzwakt, waardoor de kans op gaatjes toeneemt. Daarom zijn zoete en plakkerige producten zoals jam en toffee absoluut verboden! Feitelijk worden je tanden 20 minuten lang belaagd, elke keer dat je een zoete snack eet. Als je het echt niet kunt weerstaan, probeer het dan maar één keer per week te eten, na een goede maaltijd, en zorg dat je je tanden poetst na het eten ervan. Als je geen tandenborstel of tandpasta bij de hand hebt, helpt simpelweg je mond uitspoelen om de speekselproductie te stimuleren, waardoor je een schadelijk lage pH vermijdt.

Voedselkeuzes die tandbederf helpen voorkomen

  • Fruit, vezels en groenten - het eten van vezelrijk voedsel houdt de speekselstroom op gang, wat helpt bij de aanmaak van minerale afweerstoffen tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels. Andere opties zijn groenten, zoals bonen, spruitjes en erwten, samen met pinda's, amandelen en zemelen.

  • Volkoren granen - volkoren granen leveren B-vitamines en ijzer, die helpen het tandvlees gezond te houden. Volkoren granen bevatten ook magnesium, een belangrijk bestanddeel voor botten en tanden. Verder zijn volkoren granen erg vezelrijk. Voedingsmiddelen zoals zemelen, zilvervliesrijst, volkoren graanproducten en pasta zijn allemaal belangrijke bronnen van volkoren granen.

  • Calcium - zorgt voor de opbouw van glazuur en is dus essentiëel voor sterke en gezonde tanden. Voedingsmiddelen zoals yoghurt, karnemelk, kaas en vis (zowel uit blik als gerookt) bevatten veel calcium, evenals peulvruchten en diverse zaden, in het bijzonder maanzaad en sesamzaad.

  • De voedselpiramide - Als je een gezond dieet wilt volgen dat goed is voor je tanden en de rest van je lichaam, probeer je dan aan de voedselpiramide te houden. De piramide is zo opgebouwd dat je gedurende de dag gezonde porties krijgt van alle noodzakelijke voedingsgroepen die je nodig hebt.