LEVENSFASES - KINDEREN

Fluoridevrije tandpasta voor kinderen en peuters

fluoridevrije tandpasta article banner
Delen

Fluoridevrije tandpasta voor baby's en peuters  

Goede poetsgewoonten beginnen jong en helpen de basis te leggen voor een gezonde mond en tanden als je kind opgroeit. Sommige tandpasta's zijn speciaal ontworpen voor baby's en peuters van 0 tot 2 jaar. Ze kunnen fluoridevrij zijn en geformuleerd om de groeiende melktanden en het gevoelige tandvlees voorzichtig schoon te maken. 

Waarom wordt fluoridevrije tandpasta aanbevolen voor baby's?  

Kinderen jonger dan twee jaar hebben hulp nodig van een ouder bij het tandenpoetsen, vooral om te voorkomen dat de tandpasta wordt ingeslikt. Wanneer fluoridetandpasta in grote hoeveelheden wordt ingeslikt, kan dat gevaarlijk zijn en leiden tot fluoridevergiftiging. Sommige symptomen hiervan kunnen zijn: buikpijn, kwijlen, hoofdpijn, oppervlakkige ademhaling, zwakheid en trillingen. Neem onmiddellijk contact op met een gezondheidsprofessional als je kind tandpasta met fluoride inslikt.   

Daarom zijn fluoridevrije tandpasta's uitstekend geschikt voor baby's. Je hoeft je geen zorgen te maken over mogelijke overdoses en kunt er zeker van zijn dat het veilig is voor je kind, zelfs als ze het per ongeluk inslikken.  

Bronnen:  

https://www.mountsinai.org/health-library/poison/fluoride-overdose