LEVENSFASES - BEUGELS

Wat is een buitenbeugel en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat is een buitenbeugel en waarvoor wordt het gebruikt article banner
Delen

Hoe lang moet een beugel worden gedragen?

Hoe lang je een beugel moet dragen hangt af van de ernst van je tandproblemen. De meeste mensen dragen een beugel echter drie jaar. Soms kan je orthodontist aanvullende orthodontische behandelingen adviseren, zoals elastiekjes en een buitenbeugel, maar ze worden niet altijd gedurende de volledige tijd dat je een beugel draagt gebruikt.

Waarvoor worden beugels gebruikt?

Beugels bestaan uit een reeks strategisch geplaatste slotjes of brackets, en bogen van ijzerdraad, die zo zijn ontworpen dat ze een lichte maar constante druk uitoefenen op de tanden en de positie van de tanden daardoor geleidelijk veranderen. Enkele aanvullende orthodontische behandelingen zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van kleine veren tussen de slotjes om de ruimtes tussen de tanden en kiezen aan te passen. Daarnaast worden soms kleine elastiekjes aangebracht tussen het boven- en ondergebit.

Waarvoor worden buitenbeugels gebruikt?

Een buitenbeugel, die ook wel face-bow wordt genoemd, is een ander middel dat je tandarts kan aanraden om te helpen een niet goed uitgelijnd gebit te corrigeren. Je tandarts kan voor een korte tijd een buitenbeugel voorschrijven (die vaak alleen 's nachts wordt gedragen) om meer ruimte te maken voor alle tanden en kiezen door de kiezen naar achteren in de mond te verplaatsen.

Hoe ziet een buitenbeugel eruit?

Een buitenbeugel bestaat uit twee delen: een metalen onderdeel in de vorm van een hoefijzer dat in de mond past, en een boogvormig deel dat rond je gezicht loopt en aan een band wordt bevestigd. Het gedeelte in de mond wordt bevestigd aan bandjes (buccale buizen genoemd) op de brackets aan de achterste kiezen van het bovengebit.