Gezond tandvlees is normaal gesproken roze en het zit strak tegen je tanden aan. Als zich echter bacteriën ophopen, kan dit leiden tot tandvleesaandoeningen en terugtrekkend tandvlees.
In het begin valt terugtrekkend tandvlees misschien niet op, omdat dit zeer geleidelijk gaat. Als je echter merkt dat je gebit steeds gevoeliger wordt, kan dit een signaal zijn om een afspraak te maken met je tandarts of mondhygiënist voor controle.
Als je tandvlees zich verder terugtrekt, lijken je tanden langer en de wortels van je tanden kunnen bloot komen te liggen. Als dit gebeurt, is het belangrijk de symptomen serieus te nemen, om schade aan je tanden en je tandvlees te voorkomen.
Je tandarts kan ook tekenen van terugtrekkend tandvlees opmerken voordat je het zelf in de gaten hebt.
Wat is de oorzaak van terugtrekkend tandvlees?
Als je de eerste tekenen van problemen met je tandvlees opmerkt, kan dat in het begin erg verontrustend zijn. Daarom krijgen tandartsen vaak de vraag wat de oorzaak is van terugtrekkend tandvlees en hoe dit kan worden voorkomen.
Een veel voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is onjuist poetsen – wanneer je je tanden te agressief of niet correct poetst.
Andere factoren kunnen ook tot terugtrekkend tandvlees leiden, waaronder genetische aanleg, hormonale veranderingen, roken, tandenknarsen of een niet goed uitgelijnde beet. De oorzaken van terugtrekkend tandvlees kunnen variëren, maar als je op de hoogte bent van de meest voorkomende oorzaken ervan, kan je helpen dit te vermijden en gezond en stevig tandvlees te houden.
Op de lange termijn kan een slechte mondhygiëne leiden tot paradontale aandoeningen en tandverlies. Ook kan opgebouwd tandplak dat verhardt tot tandsteen uiteindelijk leiden tot terugtrekkend tandvlees.
Tekenen en symptomen van terugtrekkend tandvlees
De symptomen van terugtrekkend tandvlees ontstaan geleidelijk, maar als je deze algemene tekenen vroeg herkent, kan het helpen de situatie onder controle te houden.
Tanden zien er langer uit:
Een kenmerkend teken van vroegtijdig terugtrekkend tandvlees is dat je tanden er langer uitzien.
Bloedend/gezwollen tandvlees:
Andere tekenen en symptomen van terugtrekkend tandvlees zijn bloedend tandvlees na het poetsen, rood en gezwollen tandvlees en een slechte adem.
Verhoogde gevoeligheid van je tanden:
Wanneer terugtrekkend tandvlees ernstiger wordt, komen de wortels van je tanden vrij te liggen. Blootliggende wortels zijn multifactoreel en worden vaak begeleid door extreme gevoeligheid. Het wordt vaak veroorzaakt of verergerd door agressief en incorrect poetsen met een tandenborstel met harde borstelharen, of andere gebitsproblemen.
Losse tanden:
Als bacteriën onder het tandvlees niet worden verwijderd, kan dit na verloop van tijd leiden tot infecties aan en terugtrekken van het tandvlees. Er kunnen zogenaamde pockets ontstaan onder het tandvlees en je merkt dat je tanden los gaan zitten. Dit zijn tekenen van een (paradontale) tandvleesaandoening en zal erger worden als het niet door een tandarts wordt behandeld.
Behandelingen voor terugtrekkend tandvlees
De juiste behandeling voor terugtrekkend tandvlees hangt af van het moment waarop je de symptomen ontdekt. Een algemene behandeling voor terugtrekkend tandvlees is diepe reiniging (tandsteen verwijderen en wortels afschrapen).
Deze diepe weefselreiniging werkt door de bacteriën en tandsteen die zich onder het tandvlees hebben afgezet te verwijderen, met name tussen de tanden en kiezen. Deze behandeling kan worden uitgevoerd door een mondhygiënist, tandarts of paradontoloog.
Als je ernstigere symptomen hebt, kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om terugtrekkend tandvlees te behandelen.
Één van de meest gebruikte behandelingen is een tandvleestransplantatie, dat wordt uitgevoerd door een tandvleesspecialist (paradontoloog).
Deze behandeling voor terugtrekkend tandvlees is bedoeld om het tandvleesweefsel of onderliggende bot te herstellen. Bij deze behandeling kan een synthetisch membraan of bot worden geplaatst om de regeneratie van tandvlees te stimuleren.
Terugtrekkend tandvlees voorkomen
Als je wilt weten hoe je terugtrekkend tandvlees kunt voorkomen, moet je weten dat er enkele gemakkelijk te voorkomen oorzaken zijn. De eenvoudigste oplossing is poetsen met een tandenborstel met zachter borstelharen, niet teveel druk uitoefenen en van voren naar achteren poetsen.
Ook een regelmatig bezoek aan je tandarts voor controle kan helpen de eerste tekenen op te merken. Je tandarts kan ook helpen terugtrekkend tandvlees te voorkomen door opgebouwd tandplak en tandsteen voorzichtig te verwijderen. Geadviseerd wordt je gebit twee keer per jaar te laten reinigen, als aanvulling op je dagelijkse gebitsverzorgingsroutine. Andere tips voor het voorkomen van terugtrekkend tandvlees die je tandarts kan voorstellen zijn stoppen met roken, uitgebalanceerde voeding zonder overmatige hoeveelheden suiker en regelmatig flossen.
De beste manier om op de lange duur gezond tandvlees te houden is een gebitsverzorgingsroutine met twee keer per dag poetsen, spoelen met mondwater en flossen. Een elektrische tandenborstel met een kleine ronde kop en ingebouwde druksensor garandeert een veilige en efficiënte poetservaring.
Als je al deze stappen volgt, is dat een geweldige manier om terugtrekkend tandvlees te voorkomen en de kans dat je een chirurgische tandvleesbehandeling nodig hebt te verkleinen.
Veelgestelde vragen
Kan teruggetrokken tandvlees teruggroeien?
Helaas groeit tandvleesweefsel niet terug zoals andere soorten weefsel, waaronder je huid, dat wel doen. Daarom is het extra belangrijk dat je de eerste tekenen van terugtrekkend tandvlees goed in de gaten houdt.
Hoe voorkom je dat terugtrekkend tandvlees erger wordt?
Om de voortgang van terugtrekkend tandvlees te stoppen, is de beste oplossing regelmatige tandartscontrole en een consistente routine van twee keer per dat poetsen, flossen en het gebruik van door professionele tandheelkundigen aanbevolen producten zoals antibacterieel mondwater en antibacteriële tandpasta, zoals tandpasta met tinfluoride.
Hoe kan terugtrekkend tandvlees worden behandeld?
Als je merkt dat je tandvlees begint terug te trekken, zal je tandarts eerst een diagnose stellen van de oorzaken. De opties voor behandeling hangen af van de diagnose en hoeveel je tandvlees is teruggetrokken. Een integraal onderdeel is de persoonlijke verzorging thuis van de patiënt en instructies voor de juiste manier van gebitsverzorging.
Hoe kan terugtrekkend tandvlees worden behandeld zonder chirurgische ingreep?
Voor terugtrekkend tandvlees dat is veroorzaakt door een slechte gebitsverzorging, begint je tandarts met een diepe reiniging (tandsteen verwijderen en wortels afschrapen).
Sources:
https://www.webmd.com/oral-health/guide/receding_gums_causes-treatments
https://www.healthline.com/health/dental-oral-health-receding-gums
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jcpe.12330