Kaakpijn komt vrij veel voor en kan je op ieder moment in je leven overkomen. Of je nu last hebt van zeurende pijn, gevoelige tanden of een scherpe pijn, kaakpijn is geen pretje.
Als de pijn meer dan een paar dagen aanhoudt, is het waarschijnlijk een goed idee advies in te winnen van een arts. Hoewel de kaakpijn soms vanzelf weer over gaat, kan het zijn veroorzaakt door problemen met je gewrichten, zenuwen, gebit of iets anders.
Als je de oorzaak van je kaakpijn weet, kan je tandarts of arts ondersteuning of een behandeling voorstellen om de aandoening te verhelpen.
Wat is de oorzaak van kaakpijn?
1. Temporomandibulaire gewrichts- en spierstoornis
Temporomandibulaire gewrichts- en spierstoornis is één van de meest voorkomende oorzaken van kaakpijn en treft ongeveer 1 op de 8 mensen op enig moment in hun leven. Er is sprake van deze stoornis als de ‘scharnieren’ aan de beide kanten van je kaak, die temporomandibulaire gewrichten worden genoemd, zijn beschadigd of overbelast.
Pijn door temporomandibulaire gewrichts- en spierstoornis voelt als een lichte kaakpijn, of een klikkende kaak, wat meer pijn doet als je je kaken beweegt bij het eten, praten of gapen. De pijn kan ook uitstralen naar de oren, het hoofd, de nek of de schouders.
2. Neusholteproblemen/hoofdpijn
Als je neusholten ontstoken zijn, kunnen ze verstopt raken. Hierdoor kan het slijm niet meer worden afgevoerd. Deze aandoening heet sinusitis, en kan pijn in de bovenkaak veroorzaken.
Clusterhoofdpijn, één van de meest pijnlijke vormen van hoofdpijn, kan ook leiden tot een pijnlijke kaak. Hoofdpijn en temporomandibulaire gewrichts- en spierstoornis komen vaak samen voor, maar artsen weten nog steeds niet zeker of deze aandoeningen verband houden met elkaar.
3. Trigeminusneuralgie (aangezichtspijn)
De nervur trigeminus (drielingzenuw) is verantwoordelijk voor alle gevoel in het gezicht en bij motorische functies bij het bijten en het kauwen. Als een bloedvat te dicht in de buurt van de drielingzenuw drukt, kan het zeer ernstige, plotselinge pijn veroorzaken – die soms wordt beschreven als ‘een elektrische schok.’
4. Verstandskiezen
Als je verstandskiezen zijn aangetast, kunnen ze in een verkeerde hoek groeien en tegen het kaakbeen en de kiezen ernaast drukken. Dit kan pijn in de kaak rond de verstandskies veroorzaken, maar ook infecties, zwellingen en roodheid van het tandvlees.
5. Ziektes - de bof en tetanus
De bof is een besmettelijke virusinfectie waarbij de zijkant van je mond dik wordt en die pijn veroorzaakt zodat het moeilijk is om je kaak te bewegen.
Tetanus is een bacteriële infectie die kan ontstaan via een snee of schram op de huid. Één van de eerste tekenen van tetanus is een stijve kaak, samen met spierkrampen en kaakkramp.
6. Gebitsproblemen (kiespijn, gaatjes en andere problemen)
Er zijn vele mogelijke problemen met je gebit die vaak resulteren in kaakpijn. Enkele gebitsproblemen die kaakpijn veroorzaken zijn:
Kiespijn, meestal als gevolg van tandbederf of een abces
Tandvleesaandoeningen (periodontitis), die het kaakbeen ernstig kunnen aantasten wanneer ze niet worden behandeld
Bruxisme, een aandoening die tandenknarsen of het samenklemmen van de kaken veroorzaakt
Malocclusie (beetanomalie) ontstaat wanneer de boven- en ondertanden niet overal evenveel contact maken.
Het is belangrijk dat je met je tandarts overlegt voor een juiste diagnose en behandeling van je kaakpijn. Als je nog moet wachten op je afspraak, zorg dan voor de juiste thuisbehandeling. Gebruik warm zout water of antibacterieel mondwater en poets je tanden met een antibacteriële tandpasta, bijvoorbeeld tandpasta met tinfluoride.
Een goede gebitsverzorgingsroutine kan helpen de ontwikkeling van gebitsproblemen te voorkomen - ga op zoek naar de beste tandpasta, elektrische tandenborstel, mondwater en flosdraad.
Medische behandeling voor kaakpijn
Als je wilt weten hoe je je kaakpijn kunt verlichten, kan het je misschien geruststellen te weten dat de behandeling over het algemeen niet-invasief is en dat het ook gewoon vanzelf weer over kan gaan.
Als de symptomen echter blijven aanhouden, zou je advies moeten inwinnen bij je arts over één van de volgende opties voor een behandeling bij kaakpijn.
Mondbeschermer Als je last hebt van temporomandibulaire gewrichts- en spierstoornis of bruxisme, kan een mondbeschermer worden voorgeschreven die je 's nachts draagt, om te voorkomen dat je gaat tandenknarsen of met je kaak klikt. Dit is om ernstige schade aan je kaakgewricht te voorkomen.
Spierverslappers Spierverslappers zoals diazepam kunnen helpen de spieren rondom de kaak en het gezicht te ontspannen om het samenklemmen van de kaken en spasmes te voorkomen.
Botox®-injecties Botox®, dat wordt geïnjecteerd in de gezichtsspieren, kan pijn als gevolg van een gewrichts- en spierstoornis, kaakkramp, hoofdpijn, kaakpijn en tandenknarsen verlichten.
Kaakoperatie Er kan een chirurgische ingreep worden overwogen als de symptomen van je temporomandibulaire gewrichts- en spierstoornis lang duren, zeer pijnlijk zijn en je beperken in je dagelijkse activiteiten zoals eten, praten en je mond volledig openen.
Wat je thuis kunt doen en veranderingen in je leefstijl om kaakpijn te verminderen
Hoewel het belangrijk is dat je een effectieve behandeling voor kaakpijn met je arts bespreekt, kunnen deze tips je helpen symptomen van kaakpijn te verlichten, bijvoorbeeld als je nog moet wachten tot je afspraak.
Yoga en meditatie Je kunt begeleide yoga- of meditatielessen volgen om stress te verminderen, omdat stress je kaakpijn soms kan verergeren.
Vermijd taai voedsel Het eten van harde voedingsmiddelen zoals noten, zaden, granen of snoepjes kan je kaak onnodig belasten en de symptomen verergeren.
Vrij verkrijgbare medicijnen Ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen kan helpen het ongemak van een pijnlijke kaak te verlichten en de zwelling verminderen .
Geneesmiddelen op recept Je arts kan pijnstillers of spierverslappers voorschrijven om de kaakpijn en kaakkramp te verminderen.
Koude kompressen Je kunt een koud kompres maken om de kaakpijn te verlichten door ijsblokjes in een plastic zakje te doen en dit in een zachte handdoek te wikkelen. Leg het 10-20 minuten op de pijnlijke plek en herhaal wanneer nodig.
Oefeningen voor het verminderen van kaakpijn Probeer je kaak voorzichtig te masseren om de pijn te verminderen. Ook kun je, als je een gaap voelt opkomen, proberen je kaak met je hand te ondersteunen. Dit kan pijnlijke kaken door een te ver opengesperde mond voorkomen.
Veelgestelde vragen
Waarom doet mijn kaak aan één kant pijn?
Kaakpijn aan één kant kan worden veroorzaakt door de bof, dit is een virusinfectie die zwellingen rond het gezicht veroorzaakt. Het kan ook het gevolg zijn van een gaatje, een abces, temporomandibulaire gewrichts- en spierstoornis of voorhoofdsholteontsteking.
Wat is de oorzaak van kaakpijn bij het oor?
Een veel voorkomende oorzaak van kaakpijn bij het oor is temporomandibulaire gewrichts- en spierstoornis, dat niet alleen pijn en stijfheid van het kaakgewricht veroorzaakt, maar ook van de spieren eromheen en het binnenoor.
Kunnen verstandskiezen kaakpijn veroorzaken?
Een aangetaste verstandskies kan in een verkeerde hoek groeien, wat kan leiden tot kaakpijn, een ontsteking, zwellingen of roodheid van het tandvlees.
Sources:
https://www.healthline.com/health/jaw-pain#how-to-find-relief
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tmj/diagnosis-treatment/drc-20350945