LEVENSFASES - ZWANGERSCHAP

Zwangerschapsgingivitis 

Delen

Wat is zwangerschapsgingivitis?  

Gingivitis ontstaat wanneer tandplak, dat bacteriën bevat, zich op de tanden ophoopt en gifstoffen produceert die het tandvlees irriteren. Als je bloedend, rood, gezwollen, pijnlijk of ontstoken tandvlees hebt, is het waarschijnlijk gingivitis. (Van dentalcare.com - "Wat is gingivitis?

 Tussen 60% en 70% van de vrouwen heeft last van zwangerschapsgingivitis , dat wordt veroorzaakt door een stijging van het hormoon progesteron, dat een verhoogde reactie op plakbacteriën in de mond kan veroorzaken, en je tandvlees gevoelig kan maken, kan doen opzwellen en meer kans geven om te bloeden als je poetst en flost. Deze hormonale veranderingen kunnen het ook gemakkelijker maken voor bepaalde gingivitis-veroorzakende bacteriën om zich op te hopen. Hoewel zwangerschapsgingivitis op elk moment tussen de tweede en de achtste maand kan optreden, is het meestal het meest ernstig tijdens het tweede trimester.  

 Een voorbeeld van zwangerschapsgingivitis  

Als je zwanger bent, moet je tandarts op de hoogte zijn van de eerste symptomen van gingivitis. Gingivitis komt het meest voor tijdens de maanden twee tot acht van de zwangerschap. Vertel je tandarts wanneer je zwanger bent - ze kunnen je aanraden je gebit in het tweede trimester of vroeg in het derde trimester vaker te laten reinigen om de effecten van verhoogd progesteron te helpen bestrijden en gingivitis te voorkomen. Deze extra tandplak kan zwelling, bloeding, roodheid en/of gevoeligheid van het tandvlees veroorzaken. Daardoor lopen zwangere vrouwen meer kans om gingivitis te ontwikkelen, zelfs als ze een consequente mondverzorgingsroutine hebben. 

Waarom is het belangrijk zwangerschapsgingivitis onder controle te houden?  

Zwangerschapsgingivitis onder controle houden is belangrijk, zodat het niet overgaat in een ernstiger vorm van tandvleesontsteking, parodontitis genaamd. Parodontitis kan leiden tot ernstige complicaties voor de mondhygiëne die een operatie nodig kunnen maken of tot tandverlies kunnen leiden. Je algehele gezondheid - en ook die van je baby - kan worden beïnvloed door de gezondheid van je tanden en tandvlees.  

Wat kan ik doen om zwangerschapsgingivitis te voorkomen?  

Effectief tandplak verwijderen is het belangrijkste wat je kunt doen om problemen met zwangerschapsgingivitis te voorkomen. Met een consequente verzorgingsroutine thuis moet je al beginnen voordat je zwanger bent. Niet alle mondverzorgingsproducten zijn hetzelfde, dus kies een tandpasta en mondwater die tandplak behandelen en tegen tandvleesproblemen beschermen. Probeer ook een powerborstel om het verwijderen van tandplak te vergemakkelijken.  

Mondverzorgingstips voor een gezonde zwangerschap  

  • Blijf je tandarts regelmatig bezoeken 

  • Gebruik een oplaadbare elektrische tandenborstel en flos voorzichtig om wondjes aan het tere tandvleesweefsel te voorkomen  

  • Gebruik tweemaal per dag een antimicrobiële tandpasta en flos dagelijks  

  • Spoel met een alcoholvrij antimicrobieel mondwater  

  • Spoel je mond met mondwater met fluoride na vlagen van ochtendmisselijkheid om te voorkomen dat zuren je tanden en tandvlees aantasten  

  • Volg een gezond dieet met voldoende calcium, fosfor, eiwitten, en vitamine A, C en D. Praat met je verloskundige over de noodzaak van vitaminesupplementen.  

  • Vermijd snacks met veel suiker 

GEFELICITEERD!  

Terwijl je geniet van deze spannende tijd in je leven, denk er dan aan dat speciale aandacht voor je gebit en tandvlees later zijn vruchten zal afwerpen - - en een goed voorbeeld zal zijn voor je baby!