Velen van ons zijn bang voor de tandarts en stellen routinecontroles zoals een tandreiniging uit. Maar wat velen zich niet realiseren is dat een gebitsreiniging een eenvoudige, snelle en pijnloze procedure is die tandaandoeningen kan voorkomen.
Een overzicht van gebitsreiniging
Tijdens een routinecontrole zal je mondhygiënist een gebitsreiniging uitvoeren. Een gebitsreiniging bestaat uit het gebruik van speciale instrumenten om de opbouw van tandplak en tandsteen te verwijderen.
Wanneer we eten of drinken, vormen de zuren, suikers en deeltjes van onze maaltijden een dun laagje biofilm op onze tanden dat uiteindelijk hard wordt en tandplak veroorzaakt. Te veel tandplak kan het aantal bacteriën vergroten wat op zijn beurt aandoeningen kan veroorzaken aan tandvlees en tanden.
Hoewel regelmatig poetsen en flossen de snelle opbouw van tandplak kan voorkomen, zal een routinereiniging twee maal per jaar deze opbouw effectief verwijderen, vooral in lastig te bereiken gebieden, waardoor je mondhygiëne langer in orde blijft.
Vóór jouw tandartsafspraak
Zorg ervoor dat je vóór jouw tandartsafspraak je tanden poetst. Door eventuele voedselresten te verwijderen maak je het werk van de je tandheelkundige professional gemakkelijker én sneller!
Als een bezoek aan de tandarts je nerveus maakt, zorg dan voor een goede nachtrust en probeer eens wat ademhalingsoefeningen of meditatie.
Onthoud dat door je tandartscontrole uit te stellen je mondgezondheid gevaar kan lopen. Bezoek je mondhygiënist vaker als je echt bang bent voor tandheelkundige procedures.
De procedure van een tandartscontrole
Met behulp van een klein spiegeltje zal je tandarts of tandheelkundige professional je tanden en tandvlees controleren op tekenen van een tandvleesaandoening genaamd gingivitis en op zoek gaan naar mogelijke gaatjes in je tanden en eventuele andere tandheelkundige problemen.
Als er geen sprake is van tandheelkundige problemen, zal je mondhygiënist overgaan op de reiniging van je tanden.
Scaling en polijsten van tanden: Verwijdering van tandsteen en tandplak
Je mondhygiënist gebruikt speciale instrumenten om tandplak en tandsteen te verwijderen. Deze instrumenten kunnen er eng uitzien (en klinken), maar ze zijn ontworpen om je tanden te beschermen en tandplak en tandsteen te verwijderen zonder daarbij je tanden of tandvlees te beschadigen.
Professionele instrumenten voor gebitsreiniging
Ultrasonische instrumenten worden gebruikt om restjes tandsteen af te breken. Deze elektrische instrumenten maken zeer hoge geluiden en worden meestal gebruikt in combinatie met irrigatie in de vorm van verkoelende mist dat ook helpt bij het wegspoelen van de restjes.
Scalers en curettes zijn handinstrumenten die na ultrasonische instrumenten worden gebruikt om de achtergebleven kleine restjes tandplak tussen de tanden te verwijderen.
Tanden polijsten
Nadat de resten tandplak en tandsteen zijn verwijderd, gaat je mondhygiënist over op het polijsten van je tanden. Dit gebeurt meestal met een kleine draaiende elektrische borstel.
Deze polijstprocedure wordt gedaan met behulp van een licht schurende prophy pasta met fluoride die helpt bij het verwijderen van vlekjes waardoor je tanden glad aanvoelen en er glanzend uitzien.
Door je tanden met een fluoridebehandeling te polijsten zien je tanden er niet alleen schoner uit, het zorgt ook voor een frissere adem en voorkomt tandbederf.
Tandreiniging door poetsen en flossen
Tandartsen bevelen aan dat je je tanden na elke maaltijd reinigt, maar als dat niet mogelijk is, dan in ieder geval 's morgens en 's avonds voor het naar bed gaan.
Je moet je tanden minimaal 2 minuten poetsen en ervoor zorgen dat alle delen aan de beurt komen.
Tanden reinigen met een elektrische tandenborstel
Elektrische tandenborstels maken gebruik van een oscillerende-roterende technologie die betere resultaten oplevert voor de mondgezondheid omdat door de beweging de tanden helemaal worden geraakt en meer tandoppervlak wordt bereikt.
Om je tanden met een elektrische tandenborstel te reinigen volg je deze stappen:
Doe een hoeveelheid fluoride tandpasta ter grootte van een erwt op je borstel
Richt je op 1-2 tanden per keer, in totaal 30 seconden per kwadrant
Kantel de borstel verticaal om achter de voortanden te reinigen, zodat je gemakkelijker bij de ruimte tussen je tanden kunt komen.
Tanden reinigen door flossen
Regelmatig flossen zorgt ervoor dat tandplak en tandsteen zich niet tussen je tanden opbouwt. Er zijn meerdere verschillende soorten flosdraad inclusief flosdraadhouders, satijnfloss en ribbon floss.
Om goed te flossen ga je als volgt te werk:
Als je satijnfloss of ribbon floss gebruikt, breek je een stukje van zo'n 45 cm af zodat je een schoon stukje hebt voor elk tand.
Wikkel het tandfloss rond je wijs- of middelvinger aan een hand en een kleiner gedeelte om de wijs- of middelvinger aan de andere hand en beweeg het floss zodanig dat je tussen de tanden schoonmaakt.
Beweeg de floss in een zigzagbeweging en schuif omhoog en omlaag tegen de tand en tandvleeslijn.
Fluoridebehandeling voor tanden
Fluoride is een mineraal dat natuurlijk aanwezig is in botten en tanden en zorgt ervoor dat tanden gezond blijven. De meeste tandpasta's bevatten fluoride omdat het verzwakt tandglazuur remineraliseert, de groei van schadelijke mondbacteriën beperkt en de eerste tekenen van tandbederf ongedaan maakt.
Daarom bevelen tandartsen aan dat je je tanden met fluoride tandpasta poetst en ook fluoridehoudend mondwater gebruikt als je vatbaar bent voor gaatjes.
Andere procedures tijdens de tandartscontrole
Als je een afspraak maakt met je tandarts, kan deze ook röntgenfoto's maken om te zien of er sprake is van verborgen beschadiging, zoals tandbederf tussen tanden of onder bestaande vullingen, problemen door geïmpacteerde verstandskiezen of cystes.
Als de röntgenfoto's laten zien dat je problemen hebt, kan je tandarts een behandelwijze voorstellen of je naar een tandheelkundige specialist doorverwijzen voor verder onderzoek.
FAQ
Is het pijnlijk om tanden te laten reinigen?
Een professionele reiniging van je tanden moet pijnloos verlopen. Als je pijn of ongemak ervaart, vertel dit dan onmiddellijk aan je tandheelkundige professional. Deze kan namelijk bepalen wat de oorzaak van jouw pijn is.
Hoelang moet er tussen bezoeken zitten?
Tandartsen bevelen aan dat je je tandartspraktijk ten minste twee keer per jaar bezoekt. Afhankelijk van je mondgezondheid kunnen ze voorstellen dat je dit vaker doet, volg dus altijd hun professionele advies.
Kan ik na de reiniging van mijn tanden eten?
Als de reinigingsprocedure een behandeling met fluoride bevat, dan bevelen tandartsen en mondhygiënisten aan dat je minimaal 30 minuten wacht voordat je iets eet of drinkt. Dat om ervoor te zorgen dat de behandeling zijn volledige werking heeft.
Wat doet een mondhygiënist?
Mondhygiënisten zijn de primaire preventieve zorgverleners voor mondgezondheid en de erkende experts op het gebied van preventie van tandaandoeningen, met name van veelvoorkomende chronische ziektes zoals tandbederf en tandvleesaandoeningen. Hun focus op preventieve tandheelkunde ligt bij klinische ingrepen en gezondheidsvoorlichting.
Bronkoppelingen:
https://www.webmd.com/oral-health/dental-visit-adult
https://www.healthline.com/health/dental-oral-health/what-happens-during-a-tooth-cleaning