LEVENSFASES - VOLWASSENEN

Veelgestelde vragen over mondproblemen

Veelgestelde vragen: Tand- en mondproblemen article banner
Delen

Manieren en producten voor gebitsverzorging onderweg

Het lijkt tegenwoordig wel alsof iedereen continu onderweg is. Maar alleen een druk leven, of reizen - voor je werk of voor je plezier - is nog geen excuus de dagelijkse verzorging van je tanden te verwaarlozen. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar, die je gebitsverzorging gemakkelijker maken als je op reis bent of weinig tijd hebt:

  • Een klein doosje met flosdraad. Als je een trektocht gaat maken of gaat kamperen, of als je gewoon niet veel bagage mee wilt nemen, neemt flosdraad veel minder plek in dan je elektrische tandenborstel.

  • Zacht flosdraad kan door iedereen worden gebruikt. Ze glijden gemakkelijk tussen de tanden, zodat flossen sneller en gemakkelijker gaat.

  • Interdentale borsteltjes met nylon borstelharen die dun genoeg zijn om tussen je tanden te passen zijn een combinatie van poetsen en flossen tussen je tanden.

  • Een kleine, opvouwbare tandenborstel. De borstel blijft schoon en neemt minder plek in.

Nog een punt: als je langere tijd van huis bent, en in het bijzonder als je naar het buitenland gaat of de de wildernis in, maak dan een afspraak met je tandarts voor controle voordat je vertrekt. Het laatste wat je wilt is wel dat je tandproblemen krijgt wanneer er geen betrouwbare tandarts in de buurt is. Er kunnen nog steeds problemen ontstaan, maar je kunt het risico verminderen door je zo goed mogelijk voor te bereiden voordat je op reis gaat.

Wat kun je doen bij noodgevallen met je tanden?

  • Wat doe je als je beugel kapot gaat?

Als jij of je kind een beugel heeft, controleer de draad dan regelmatig. Als een draad breekt of uitsteekt en tegen de binnenkant van je wang of je tandvlees aankomt, probeer deze dan terug te duwen met de gum aan het uiteinde van een potlood, zodat hij niet meer oncomfortabel is. Als dit niet werkt bedek je de uitstekende draad met een stukje gaasverband of een watje (of orthodontic wax als je dat hebt) en maak zo snel mogelijk een afspraak met je orthodontist. Knip de uitstekende draad niet af - de kans bestaat dat jij (of je kind) het doorslikt of inademt.

  • Wat doe ik als ik een vulling verlies?

Als er een vulling uitvalt, probeer je het gat te dichten met een klein stukje tandwax of tandcement. Ga wel zo snel mogelijk naar je tandarts, en neem de vulling mee als je deze kunt vinden.

  • Wat doe ik als ik een kroon verlies?

Als je de kroon nog hebt, kun je proberen hem weer over de tand te schuiven. Gebruik tandcement, tandpasta of een kleefmiddel voor kunstgebitten om het op zijn plek te houden tot je bij de tandarts bent. Probeer een beschadigde kies, vulling, kroon of ander implantaat nooit zelf te repareren met superlijm, dit moet je echt aan je tandarts overlaten.

Welke soorten chirurgische tandvleesbehandelingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten chirurgische tandvleesbehandelingen die je tandarts kan aanbevelen wanneer je een tandvleesaandoening (ook wel paradontale aandoening genoemd) hebt. De meest voorkomende oorzaak van tandvleesaandoening is de overmatige vorming van bacteriën in je mond, waardoor overmatige plak ontstaat en je lichaam de infectie niet kan afweren. Bepaalde factoren, zoals medicijnen en chronische aandoeningen, kunnen iemand echter vatbaarder maken voor tandvleesaandoeningen, zelfs als hij of zij een grondige gebitsverzorgingsroutine heeft.

Als je een tandvleesaandoening hebt die zo ernstig is dat een chirurgische ingreep noodzakelijk is, kan je tandarts de volgende soorten ingrepen met je bespreken om het probleem te behandelen:

  • Pocketreductie (ook wel bekend als flapoperatie) - bij deze procedure wordt het tandvlees van je tanden losgemaakt om bacteriën te verwijderen. De paradontoloog (tandvleesspecialist) zet het tandvleesweefsel vast tegen de tanden, in plaats van het uit zichzelf terug laten groeien.

  • Regeneratie - bij deze procedure vouwt de paradontoloog het tandvlees iets naar achteren en verwijdert ziekteverwekkende bacteriën. Daarna worden bottransplantaten, membranen, of weefselstimulerende proteïnes (of een combinatie van deze drie) aangebracht, zodat uw tandvleesweefsel wordt gestimuleerd zichzelf te regenereren en weer goed op de tanden aan te sluiten.

  • Kroonverlenging - bij de procedure verwijdert de paradontoloog overmatig aangegroeid tandvlees, waardoor uw tanden er langer uitzien. Deze procedure wordt zowel om cosmetische redenen als voor de behandeling van tandvleesaandoeningen toegepast.

  • Transplantatie van zacht weefsel - bij deze procedure verwijdert je paradontoloog weefsel van een andere plek in je mond en brengt dit aan op je tandvlees, om tandvleesweefsel te vervangen dat is teruggetrokken, of dat is verwijderd ter behandeling van een tandvleesaandoening.

Wat kan ik van een chirurgische tandvleesbehandeling verwachten?

Als na grondig onderzoek door je tandarts blijkt dat je een chirurgische tandvleesbehandeling moet ondergaan, wordt je waarschijnlijk doorverwezen naar een paradontoloog, een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van tandvleesaandoeningen. Er zijn verschillende soorten chirurgische tandvleesbehandelingen. De flapoperatie is een soort ingreep die vaak wordt gebruikt voor het behandelen van tandvleesaandoeningen. Als je een flapoperatie moet ondergaan, kun je dit verwachten:

  • Voorafgaande aan de ingreep: vóór iedere chirurgische tandvleesbehandeling krijg je een plaatselijke verdoving om het gebied gevoelloos te maken. Je paradontoloog (of mondhygiënist) reinigt je tanden ook. Je kunt ervan uitgaan dat je paradontoloog je vragen stelt over medicijngebruik en chronische aandoeningen die van invloed kunnen zijn op de ingreep.

  • Tijdens de ingreep: de arts vouwt het tandvlees terug en vormt daarmee een flapje, om bij het weefsel onder het tandvlees te kunnen. Het ontstoken weefsel onder en tussen de tanden wordt verwijderd. Daarna verwijdert de arts tandsteen van je tanden en schraapt de wortels af om plak en bacteriën onder de rand van het tandvlees te verwijderen. Hiermee worden ook ruwe plekken op de wortels van de tanden glad gemaakt, die er anders toe zouden kunnen leiden dat de tandvleesaandoening terugkomt.

  • Na de ingreep: de arts zet het tandvlees terug met hechtingen. De hechtingen lossen mogelijk op, of ze moeten worden verwijderd wanneer je na zeven tot tien dagen terugkomt voor controle. De arts plaatst mogelijk ook een speciaal chirurgisch kompres genaamd paradontale pack over het behandelde gebied. Na de chirurgische tandvleesbehandeling is er kans op bloedend en opgezwollen tandvlees, maar neem direct contact op met je paradontoloog als er problemen optreden. De meest mensen hebben lichte tot matige pijnklachten na de ingreep, die kan worden behandeld met zonder recept verkrijgbare pijnstillers. Als u last heeft van zwellingen kunt u ijs op de plek leggen. Als uw paradontoloog u aanraadt antibiotica te gebruiken, volg de instructies dan nauwkeurig op.

Hoe werken tandheelkundige röntgenfoto's?

Wanneer moet je tandheelkundige röntgenfoto's laten maken?

De noodzaak voor het laten maken van tandheelkundige röntgenfoto's hangt af van de gezondheid van je mond. Aanbevolen wordt jaarlijks tandheelkundige röntgenfoto's te laten maken voor mensen die gevoelig zijn voor tandbederf , om zwakke plekken te identificeren voordat het bederf verder gaat.

Er zijn verschillende andere situaties waarin tandheelkundige röntgenfoto's nodig kunnen zijn:

  • Als je overstapt naar een nieuwe tandarts, wil de nieuwe tandarts mogelijk röntgenfoto's maken zodat hij/zij inzicht kan krijgen in je gebit, en mogelijke problemen.

  • Een nieuwe tandarts kan ook je vorige tandarts vragen oude röntgenfoto's door te sturen, zodat hij/zij een compleet overzicht heeft van de geschiedenis van uw tandheelkundige zorg.

  • Kinderen en tieners moeten mogelijk vaker röntgenfoto's laten maken, omdat hun tanden en kaken nog niet volledig zijn ontwikkeld. Ook maakt je tandarts röntgenfoto's voorafgaande aan procedures zoals wortelkanaalbehandelingen, of het trekken van kiezen.

Wat is de procedure bij tandheelkundige röntgenfoto's?

  1. Wanneer de röntgenstraal door de mond beweegt, absorberen de tanden en de botten meer van de stralen dan het tandvlees en ander zacht weefsel, zodat de tanden er lichter uitzien op de uiteindelijke röntgenfoto (ook wel radiogram genoemd).

  2. Plaatsen met tandbederf en infecties zien er donkerder uit, omdat ze minder röntgenstraling absorberen.

  3. Tandartsen kunnen de informatie van een röntgenfoto gebruiken om infecties, abcessen en zelfs kleine cysten en tumoren identificeren. Ze kunnen ook afwijkingen in de ontwikkeling vaststellen, bijvoorbeeld bij de verstandskiezen.

  4. Hoe vullingen en kronen eruit zien op een röntgenfoto hangt af van het materiaal waarvan het is gemaakt. Sommige materialen zijn donker, andere licht. Het maakt niet uit welke vorm van tandherstel of implantaat je hebt, je tandarts kan de röntgenfoto's gebruiken om de plekken te identificeren die aandacht of behandeling nodig hebben.

Oorzaken van kiespijn

Kiespijn kan vele oorzaken hebben, variëren van tandvleesaandoening tot het opeenklemmen van je kaken, maar gevoeligheid van je wortels kan ook kiespijn veroorzaken.

De wortel is het onderste twee derde deel van de tand of kies, en bevindt zich normaal gesproken in het kaakbeen. Wanneer er echter sprake is van een tandvleesaandoening, kunnen die bacteriën die de oorzaak zijn van de aandoening, ook het bot rond de wortel aantasten. De combinatie van aangetast bot en terugtrekkend tandvlees zorgt ervoor dat een groter deel van de wortel wordt blootgelegd. Zonder de bescherming van gezond tandvlees en gezond bot, kan de wortel vaak gevoelig worden voor heet en kous, en voor zure voedingsmiddelen. In sommige gevallen is de gevoeligheid zo ernstig, dat je geen heet, koud of zuur voedsel kunt eten.

Als de blootstelling van de wortel niet ernstig is, probeer dan een speciale tandpasta voor gevoelige tanden die fluoride en andere mineralen bevat. De extra fluoride en mineralen helpen de blootgelegde wortel sterker en minder gevoelig te maken.

Symptomen van kiespijn

Je hebt waarschijnlijk ooit kiespijn gehad, van een loszittende tand, doorkomende verstandskiezen of gevoeligheid als je in een ijsje of hete aardappel bijt. Kiespijn kan echter een eerste teken zijn van tandbederf. Als je merkt dat een tand of kies continu pijn doet en het duurt maar dan twee dagen, moet je een afspraak maken met je tandarts omdat je mogelijk behandeld moet worden. Tandbederf zorgt ook voor kiespijn bij kinderen, voor hen gelden dus dezelfde regels. Als je kind klaagt over aanhoudende kiespijn, wacht dan niet tot de volgende controle maar maak direct een afspraak met je tandarts. Neem ook direct contact op met je tandarts als de kiespijn (bij jezelf of kind) gepaard gaat met koorts, of als er problemen zijn met ademen of slikken.

Hoe kom je van je kiespijn af

De beste manier wortelgevoeligheid aan te pakken en tandvleesaandoeningen te voorkomen is met een consequent verzorgingprogramma met twee keer per dag tandenpoetsen. Probeer een tandenborstel met zachte haren om te voorkomen dat je je tandvlees irriteert, wat de kans of blootliggende wortels en gevoeligheid kan vergroten.

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om tand- en kiespijn te verminderen tot je afspraak met de tandarts.

  • Flos zorgvuldig om eventuele voedselrestjes die tussen je tanden en langs de lijn van je tandvlees zitten en die pijn kunnen veroorzaken te verwijderen. Als je kind kiespijn heeft, help je hem of haar bij het flossen.

  • Spoel je mond grondig met warm water en spuug het uit. Ook dit kan voedselrestjes verwijderen die kiespijn kunnen veroorzaken.

  • Probeer een zonder recept verkrijgbare pijnstiller.

Hoe kun je stoppen met tandenknarsen?

Ernstig en langdurig tandenknarsen (ook wel bruxisme genoemd) kan je tandglazuur wegslijten, en wel zo erg dat je kronen of andere tandreparaties nodig hebt. Je tandenknarsen is misschien niet ernstig genoeg om slijtage van je tanden te veroorzaken, maar goed poetsen en het dagelijks reinigen van de ruimtes tussen je tanden kunnen helpen de kans op complicaties door tandenknarsen te verminderen.

1. Wat zijn tekenen van tandenknarsen?

  • Pijnlijke kaken

  • Hoofdpijn

  • Oorpijn

2. Wat zijn de mogelijke oorzaken van tandenknarsen?

Tandenknarsen wordt vaak geassocieerd met spanningen, stress en volwassenen met een competitieve persoonlijkheid, in het bijzonder wanneer dit 's nachts gebeurt. Het kan ook optreden als complicatie van een ander medisch probleem, of als bijwerking van enkele psychiatrische geneesmiddelen (met antidepressiva).

3. Hoe kun je tandenknarsen voorkomen?

Om bruxisme de baas te worden, zou je moeten proberen de hoeveelheid stress in je leven te verminderen (maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan) en je tandarts vragen naar een splint, oftewel mondbeschermer, die je 's nachts draagt om beschadiging van je tanden te voorkomen. Je kunt kant-en-klare mondbeschermers aanschaffen bij sportwinkels of drogisterijen, maar deze beschermers passen vaak niet goed en de kans is groot dat ze 's nachts uit je mond vallen. Je tandarts kan een aangepaste mondbeschermer aanbevelen die speciaal voor jouw tanden wordt gemaakt. Of je 's nachts nou wel of niet een splint draagt, het is belangrijk dat je voldoende aandacht besteed aan mondhygiëne door dagelijks te poetsen en te flossen, om de kans op complicaties door tandenknarsen te verminderen. Als je een mondbeschermer draagt, zorg er dan voor dat je je gebit poetst en flost voordat je hem indoet.

En ga natuurlijk regelmatig naar de tandarts, die kan controleren of je tanden overmatige slijtage vertonen.

Wat zijn de symptomen van tand abcessen en hoe worden ze behandeld?

Een tandabces is een met pus gevuld laesie bij de tandwortel. Het wordt veroorzaakt door een infectie, die vaak wordt opgemerkt door een kloppende kiespijn die niet over gaat.

Symptomen

  • Als u kiespijn hebt die verder gaat dan lichte tot matige pijn en die je kunt omschrijven als hevige, kloppende pijn, kan dit een teken zijn van een tandabces.

  • Eerst is je tand of kies waarschijnlijk gevoelig bij kauwen en bijten, en ook voor warmte en kou. Je kunt ook koorts krijgen, je klieren in je kaak of nek kunnen dik worden en je kunt zwellingen in je gezicht krijgen.

  • Als het abces openbarst, merk je dat meteen, door de zeer vies smakende afscheiding in je mond.

Behandeling

Hoewel de pijn minder kan worden als het abces is gebarsten, moet je wel voor behandeling naar de tandarts, om de infectie aan te pakken, de tand of kies te redden en complicaties te voorkomen. Als het abces niet barst, kan de infectie verspreiden naar andere delen van je lichaam. Dit is geen probleem dat je mag negeren.

Bij de behandeling wordt het abces, als het niet is gebarsten, waarschijnlijk leeggemaakt.

Je tandarts kan je ook adviseren zonder recept verkrijgbare pijnstillers te gebruiken, je mond te spoelen met warm zout water en antibiotica in te nemen. Voor ernstigere abcessen kom je misschien niet onder een wortelkanaalbehandeling uit, omdat het geïnfecteerde weefsel moet worden verwijderd. In het ergste geval moet de tand of kies worden getrokken.

Een tandabces kan beginnen als een onbehandeld gaatje, de beste manier om abcessen te voorkomen is dus te voorkomen dat gaatjes kunnen ontstaan met een consequent verzorgingsprogramma voor je gebit, met twee keer per dag poetsen en iedere dag flossen. Regelmatige bezoeken aan je tandarts zijn eveneens belangrijk, vooral als je bent behandeld voor een abces. Je tandarts kan dat kijken of de infectie inderdaad is verdwenen.

Wat moet ik weten over het kaakgewricht en kaakgewrichtstoornissen?

Het kaakgewricht is het scharnierpunt waar de onderkaak is verbonden met het slaapbeen van de schedel. Het kaakgewricht regelt de zijdelingse en op-en-neer-gaande bewegingen van je kaak. Problemen met de kaak, het kaakgewricht en de spieren daaromheen worden ook wel TMD (temporomandibulaire dysfunctie) genoemd.

Wat zijn de symptomen van temporomandibulaire dysfunctie (TMD)?

Pijn is het meest voorkomende symptoom van TMD. Sommige mensen hebben echter geen pijn, maar wel problemen bij het gebruik van hun kaken. Specifieke symptomen zijn onder andere:

  • Gezichtspijn

  • Pijn in het kaakgewricht en de gebieden eromheen, waaronder de oren

  • Rugpijn

  • Het onvermogen om de mond comfortabel te openen

  • Een klikkend, ploppend of schurend geluid in het kaakgewricht

  • De kaak zit vast wanneer de mond wordt geopend

  • Hoofdpijn

  • Bijten is oncomfortabel of voelt “niet goed”

  • Zwellingen aan de zijkant van het gezicht, in nek of bij de schouder

Andere symptomen zijn oorsuizen, slecht horen, duizeligheid en problemen met het gezichtsvermogen.

Houd er rekening mee dat als je soms last hebt van je kaakgewricht of je kauwspieren, dit normaal kan zijn en geen reden tot zorgen. Veel mensen met TMD herstellen zonder behandeling. Vaak gaat het probleem na enkele weken of maanden vanzelf weer weg.

Wat zijn de oorzaken van TMD-aandoeningen en -stoornissen?

Niet alle oorzaken van TMD zijn bekend. Enkele mogelijke oorzaken zijn verwondingen rond de kaak, verschillende vormen van artritis, sommige tandheelkundige procedures, het oprekken van de kaak (als gevolg van bijvoorbeeld het plaatsen van een beademingsbuis voor een operatie) en het opeen klemmen van de taken of tandenknarsen, met name 's nachts.

Hoe worden TMD-aandoeningen en -stoornissen behandeld?

Volgens bronnen uit de gezondheidszorg, moeten behandelingen voor TMD zo mogelijk omkeerbaar zijn. Dit houdt in dat de behandeling geen permanent veranderingen mag aanbrengen in de kaak of het gebit. Van onomkeerbare behandelingen is nog niet aangetoond dat ze werken en ze kunnen het probleem zelfs erger maken.

- Omkeerbare behandelingen:

  • Medicijnen op recept

  • Milde oefeningen voor het oprekken en ontspannen van de kaak

  • Stabiliseringssplints (bijtplaatje, gebitsbescherming voor 's nachts)

- Onomkeerbare behandelingen:

  • Aanpassing van het gebit door tanden af te slijpen

  • Omvangrijke tandheelkundige behandelingen

  • Splints voor het herpositioneren van de onderkaak

  • Beugel

  • Chirurgische ingrepen, waaronder het vervangen van het gehele kaakgewricht of een deel daarvan

Worden deze behandelingen vergoed door de verzekering?

Veel ziektekosten- en tandartsverzekeringen vergoeden de behandeling van kaakgewricht- en kaakspierstoornissen niet, of ze vergoeden slechts enkele procedures. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij om na te gaan welke behandelingen worden vergoed.

Wat is een geografische tong, of landkaarttong?

Er zijn vele factoren die infecties kunnen veroorzaken in de mond, maar één van de vreemdste orale aandoeningen heeft niets te maken met een infectie en is ook geen teken van mondkanker. De meeste mensen met een geografische tong zijn verder zelfs helemaal gezond.

Een geografische tong ontstaat wanneer de papillen (de kleine bultjes die over de hele tong zijn verspreid) van willekeurige delen van de tong verdwijnen, waardoor gladde, rode vlekken van uiteenlopende grootte ontstaan dat eruit ziet als een landkaart. De grootte en de vorm van deze vlekken kunnen van dag tot dag verschillen. De aandoening is niet altijd pijnlijk, naar sommige mensen melden dat ze er last van hebben of dat het een branderig gevoel geeft, dat erger kan worden als ze scherp of sterk gekruid voedsel eten.

De reden voor het verlies van papillen is nog steeds niet duidelijk, hoewel onderzoeken hebben aangetoond het in de familie kan zitten. Andere mogelijke oorzaken zijn onder andere stress, allergieën en hormonale veranderingen. Roken en alcoholgebruik kunnen de irritatie verergeren. Als jouw symptomen meer dan 10 dagen aanhouden, maak dan een afspraak met je tandarts, om mogelijke ernstige aandoeningen in je mond uit te sluiten. Een landkaarttong verdwijnt meestal zonder behandeling na een paar maanden, de tong ziet er daarna weer normaal uit. Als je last hebt van een geografische tong, kun je er minder last van hebben door scherp gekruid eten, alcohol en tabak te vermijden.

Oorzaken en behandeling van zwarte haartong

Oorzaken van zwarte haartong

  • Een zwarte haartong is een tijdelijke en onschadelijke aandoening, die vaak wordt veroorzaakt door een overmatige groei van bacteriën in je mond.

  • Bepaalde soorten bacteriën hopen zich op de papillen (de kleine uitstulpingen die je tong bedekken) op en creëren daar rodebloedcelpigmenten, waardoor de tong er zwart uitziet. Als daarbij het afstoten van de buitenste laag cellen op de tong wordt geremd, worden de papillen groter en lijkt het of de tong "behaard” is.

  • Niemand weet precies wat een zwarte haartong veroorzaakt. Onderzoek suggereert echter dat het kan worden veroorzaakt door een verandering bij de normale bacteriën in de mond door het gebruik van antibiotica voor een medische aandoening, of door het gebruik van producten die bismut bevatten, zoals roze bismut, dat onder andere wordt gebruikt voor de behandeling van maagklachten.

  • Andere mogelijke oorzaken van een zwarte haartong zijn roken of het gebruik van andere tabaksproducten, het drinken van overmatige hoeveelheden koffie of thee en een onregelmatige gebitsverzorging.

  • Ironisch genoeg wordt een chronische slechte adem niet geassocieerd met een zwarte haartong, maar het gebruik van bepaalde soorten mondwater kan de kans hierop wel vergroten. Mondwater met samentrekken stoffen (zoals menthol of met hazelaar), of krachtige oxiderende middelen zoals peroxide, kan de kans op het krijgen van een zwarte haartong vergroten wanneer u deze overmatig veel gebruikt.

Hoe wordt een zwarte haartong behandeld?

  • Poetsen - poets je tong twee keer per dag zachtjes met een tandenborstel, als onderdeel van je dagelijkse gebitsverzorgingsroutine. Nadat het probleem weg is, is het verstandig je tong te blijven poetsen. Dit kan helpen te voorkomen dat de zwarte tong terugkomt.

  • Als de verkleuring van je tong aanhoudt, maak je een afspraak met je tandarts.

Diabetes en de gezondheid van je mond

Belangrijk

Verschillende soorten aandoeningen kunnen bijdrage aan slecht herstel van mondweefsel. Mensen met diabetes moeten zich er echter altijd van bewust zijn dat ze risico lopen op slechte genezing bij alle soorten tandproblemen.

Volgens de Mayo-kliniek hebben onderzoeken aangetoond dat de kans met mensen met diabetes type 2 op gingivitis drie keer hoger is dan bij mensen die geen diabetes hebben. Diabetici zijn vatbaarder voor infecties en het herstel kan langer duren. Daarbij kan slechte mondhygiëne het nog moeilijker maken je diabetes onder controle te houden. Als je infectie krijgt door een tandvleesaandoening, kan dit van invloed zijn op de hoeveelheid insuline die je nodig hebt.

Een discussie over diabetes

Diabetes is één van de meest voorkomende endocriene aandoeningen. Mensen met diabetes hebben grotere kans op infecties en hebben vaak last van een droge mond, wat tandbederf en gingivitis kan bevorderen. En omdat mensen met diabetes ook een grotere kans hebben dat het weefsel in de mond slechter geneest, kan het moeilijker zijn om gingivitis te behandelen. Daarom is een vaste gebitsverzorgingsroutine bijzonder belangrijk. Als je gevoelige tanden of tandvlees hebt, kies dan voor een tandenborstel met zachte haren en zacht flosdraad om ongemakken te minimaliseren.

Vertel het je tandarts

Als je diabetes hebt, moet je dit je tandarts laten weten. Hij of zij vraagt mogelijk om een bloedonderzoek, om te kijken hoe goed je je aandoening onder controle hebt. Een A1C-hemoglobinegehalte van minder dan zeven procent wordt beschouwd als diabetes die goed onder controle is, gehaltes van acht procent of meer geven aan dat het niet goed onder controle is. Voor de meeste mensen met diabetes is geen speciale tandheelkundige zorg nodig, maar het is een goed idee je tandarts en je arts te vragen met elkaar te overleggen, om er zeker van te zijn dat er geen speciale aanbevelingen voor jou gelden. Zorg er ook voor dat je regelmatig naar de tandarts gaat voor een grondige reiniging van je gebit.

Als je een orthodontische behandeling ondergaat en je hebt diabetes, zorg er dan ook voor dat je direct een afspraak maakt met je tandarts als er draden of beugels beschadigd zijn, zodat ze kunnen worden gerepareerd voordat ze wondjes kunnen veroorzaken.

Hoe kan spoelen met fluoride diabetici helpen?

Regelmatig je gebit reinigen is met name belangrijk voor mensen met diabetes, omdat zij vaak last hebben van een droge mond, of xerostomia.

Een chronische droge mond kan leiden tot tandbederf, omdat er niet genoeg speeksel is om voedselrestjes en bacteriën weg te spoelen en om zuren die tandbederf veroorzaken te neutraliseren. Als je diabetes hebt en je hebt vaak last van een droge mond, kan je tandarts of mondhygiënist fluoridespoeling aanraden. De meeste spoelmiddelen met fluoride bevatten kunstmatige zoetstoffen, die geen invloed hebben op je bloedsuikergehalte, maar houd er rekening mee dat sommige spoelmiddelen wel suiker bevatten, dat van invloed kan zijn op het glucosegehalte van diabetici. Over het algemeen zijn fluoridespoelingen veilig, maar houd je aan de instructies en vermijd het spoelmiddel door te slikken.

Er kunnen ook professionele fluoridebehandelingen worden aanbevolen voor patiënten met diabetes, om hun tanden te beschermen tegen tandbederf. De beste manier waarop mensen met diabetes tandbederf en tandvleesaandoeningen kunnen voorkomen is het aanhouden van een consequent gebitsverzorgingsroutine voor hun gebit met twee keer per dag tandenpoetsen met tandpasta met fluoride en dagelijks reinigen van de ruimtes tussen de tanden.

Als je diabetes hebt en u hebt vaak last van een droge mond, is het een goed idee vaker te poetsen en te flossen, om voedselrestjes en bacteriën te verwijderen. Overweeg om een tandenborstel met medium of soft borstelharen te gebruiken om irritatie van je tandvlees te voorkomen.

Neveneffecten van gebitsverzorging die verband houden met kanker

Volgens de statistieken uit de gezondheidszorg ontwikkelt ongeveer een derde van de mensen die worden behandeld voor kanker een vorm van gebitscomplicaties. Deze complicaties kunnen variëren van milde gingivitis tot ernstige infecties, en ze kunnen de kankerbehandeling en de algemene levenskwaliteit van de patiënt negatief beïnvloeden.

  • In het ideale geval maak je een afspraak voor eventuele invasieve tandheelkundige procedures, zoals wortelkanaalbehandelingen, voordat je met de chemotherapie begint, omdat een onbehandelde infectie ernstiger kan worden als gevolg van de bijwerkingen van de kankermedicatie.

  • Nadat u met de chemotherapie bent begonnen, controleer je je mond dagelijks op zweertjes en andere problemen. Iedereen reageert anders op chemotherapie, en de bijwerkingen in je mond zijn mogelijk tijdelijk, of kunnen gedurende de hele kankerbehandeling aanhouden.

  • Zorg ervoor dat je je oncoloog op de hoogte houdt van eventuele veranderingen in de gezondheid van je mond en zorg ervoor dat je tandarts en je oncoloog met elkaar overleggen over de coördinatie van je zorg in het geval je gebitsproblemen krijgt tijdens de chemotherapie.

Bijwerkingen voor je gebit van chemotherapie zijn onder andere ook:

  • Droge mond

  • Een pijnlijke mond en tandvlees

  • Infecties in je mond

  • Veranderingen in je smaakvermogen

  • Branderig gevoel of zwellingen van je tong

Je kunt deze bijwerking verlichten door een consequente gebitsverzorgingsroutine aan te houden van twee keer per dag je tanden poetsen en de ruimtes tussen je tanden te reinigen. Daarnaast kunnen fluoridebehandelingen voor thuisgebruik je helpen gaatjes te voorkomen, dit wordt vaak aangeraden voor patiënten die worden bestraald.

Betaalbare opties voor gebitsverzorging

Wat je moet weten

Voor mensen met ernstige financiële beperkingen heeft de zorg voor gebitsproblemen of een bezoek aan de tandarts voor preventieve zorg waarschijnlijk een lage prioriteit.

Maar het is een feit dat consequent goed voor je gebit zorgen voordeliger is dan wachten tot je een ernstig probleem krijgt met je tanden. Daarnaast is je mondhygiëne belangrijk voor je algehele gezondheid. Als jij, of iemand die kent dus niet naar de tandarts gaat omdat je niet verzekerd bent of denkt dat je het niet kunt betalen, zijn de volgende opties misschien iets voor jou:

Opties

  • Tandheelkundige opleidingen. Veel tandheelkundige opleidingen sponsoren poliklinieken en bieden tandheelkundige zorg voor een gereduceerde prijs. Vraag na bij een universiteit in de buurt of ze een tandheelkundige kliniek hebben, of vraag dit na bij een plaatselijk gezondheidscentrum.

  • Zoek verschillende tandartsen. Je kunt de totale kosten voor je gebitsverzorging evalueren door de reiskosten voor een bezoek aan de tandarts en het gemak van de openingstijden mee in overweging te nemen.

  • Vergelijk de prijzen. Als de je kosten voor verschillende diensten wilt vergelijken, bel je een aantal tandartspraktijken en vraag je de kosten voor een standaard dienst, zoals een controlebezoek inclusief professionele reiniging, of de kosten voor een röntgenfoto van je hele mond. Als je een tandarts kiest die deel uitmaakt van het verzekeringspakket van je werk, kom je misschien in aanmerking voor twee keer per jaar een controle en reiniging.