LEVENSFASES - BEUGELS

Wanneer moet je een beugel?

Wanneer moet je een beugel? article banner
Delen

Als je kind erover denkt een beugel te nemen, waarom zou je dan niet onze eenvoudige vragenlijst gebruiken om te kijken of dit het juiste moment is:

Heb ik een beugel nodig?

Een tandarts adviseert normaal gesproken een beugel om het fysieke "orofaciale" voorkomen te verbeteren. Met orthodontische behandelingen worden problemen zoals scheve of over elkaar heen liggende tanden, overbeet, onderbeet, een incorrecte kaakstand en aandoeningen van de kaakgewrichten gecorrigeerd.

Wat is het juiste moment voor een beugel?

Patiënten met orthodontische problemen kunnen op bijna iedere leeftijd baat hebben bij een beugel. De ideale leeftijd voor het aanmeten van een beugel is tussen 10 en 14 jaar oud, omdat het hoofd en de mond nog groeien en de tanden gemakkelijker kunnen worden gecorrigeerd. Omdat veranderingen in het uiterlijk van het gezicht echter traumatisch kunnen zijn voor kinderen op deze gevoelige leeftijd, moeten ouders dit met hun kinderen bespreken voordat een beugel wordt aangemeten. En beugels zijn niet alleen geschikt voor kinderen. Steeds meer volwassenen dragen ook een beugel, om kleine problemen te corrigeren en hun glimlach te verfraaien.

Beugels: niet meer alleen voor kinderen

Veel mensen denken aan beugels als een bijzonderheid van de tienerjaren, maar steeds meer volwassenen maken gebruik van de gelegenheid om er beter uit te zien en de gezondheid van hun mond te verbeteren door een beugel te nemen.

Tanden kunnen op iedere leeftijd worden bewogen en gecorrigeerd, en de voordelen zijn niet alleen cosmetisch. Scheve en over elkaar heen liggende tanden of een scheve beet kan een grondige reiniging bemoeilijken, wat de kans op tandbederf en tandvleesaandoeningen vergroot. Een scheve beet kan ook het spreken hinderen en zelfs tot kaakproblemen leiden.

Omdat de gezichtsbeenderen van volwassenen niet meer groeien, kan dezelfde behandeling bij volwassenen iets langer duren dan bij kinderen. Ook zijn sommige soorten gebits- en kaakcorrecties bij volwassenen niet mogelijk met alleen een beugel. Soms zijn andere soorten orthodontische middelen of procedures nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Welke soort beugel ga ik nemen?

Je tandarts weet welke beugel het beste is voor jouw specifieke probleem, maar de patiënt heeft ook vaak de mogelijkheid om te kiezen. Beugels zijn normaal gesproken verkrijgbaar in drie soorten. De meest populaire zijn de slotjes of brackets van metaal of plastic, die op de tanden worden vastgemaakt en veel minder opvallen. Het "linguale" type beugel bestaat uit slotjes die aan de achterkant van de tanden worden bevestigd, dus uit het zicht. Uitneembare beugels met een plaatje zijn het traditionele type die het grootste deel van je tanden bedekken met een metalen draad die rond het gebit ligt. Alle beugels gebruiken draad om je tanden naar de gewenste positie te bewegen.

Het maakt niet uit hoe oud je bent, je kunt kiezen uit zowel onopvallende als meer opvallende beugels. Als je een meer subtiele beugel wilt, vraag je tandarts dan de slotjes aan de achterkant van je tanden te bevestigen, in plaats van de voorkant. Of als je toch voor slotjes op de voorkant van je tanden kiest, zijn deze ook beschikbaar in transparante of tandkleurige versies. Met je beugel kun je echter ook een statement maken. Je kunt kiezen voor een beugel in de kleuren van je favoriete voetbalclub. Daarnaast zijn er slotjes verkrijgbaar in de vorm van een hartje of een voetbal.

Hoe lang moet ik een beugel dragen?

Dat hangt van je behandelingsplan af. Hoe gecompliceerde het probleem van je tanden of je beet zijn en hoe ouder je bent, hoe langer de behandeling duurt. De meeste patiënten moeten erop rekenen de volledige beugel tussen 18 en 30 maanden te dragen, gevolgd door een retentiebeugel voor de laatste paar maanden tot maximaal twee jaar, om het weefsel rond de gecorrigeerde tanden de kans te geven zich aan te passen. Sommige patiënten moeten de retentiebeugel permanent dragen, om te voorkomen dat het gebit terugkeert naar hoe het was.

Is de behandeling oncomfortabel?

De draden tussen de slotjes worden bij elk bezoek strakker gemaakt, waardoor lichte druk wordt uitgeoefend op de slotjes of elastiekjes om de tanden of de kaak geleidelijk naar de gewenste positie te verplaatsen. Je tanden en kaken voelen mogelijk iets pijnlijk aan na ieder tandartsbezoek, maar dit duurt niet lang. Houd er rekening mee dat sommige tanden misschien getrokken moeten worden om ruimte te maken voor andere tanden die met de beugel worden verschoven en voor een juiste uitlijning van de kaken.

Wat kost een beugel?

Tegenwoordig zijn beugels niet meer zo schrikbarend duur dat je er een bank voor moet beroven. Het is echter belangrijk dat je je beugel goed verzorgt om het meeste uit je investering te halen. De kosten voor een beugel variëren afhankelijk van de hoeveelheid werk die het kost, maar gemiddeld moet je rekenen op 2.500 tot 3.500 Euro. Sommige verzekeringen vergoeden een deel van de kosten, sommige verzekeringen vergoeden helemaal niets.

Vraag je tandarts je te helpen een orthodontist te vinden die met jouw verzekering werkt, dan heb je meer kans op de beste deal voor je beugel. Vraag ook na bij je verzekering wat de mogelijkheden zijn voor het vergoeden van de kosten voor een beugel.

Als je een door je tandarts aanbevolen consistente gebitsverzorgingsroutine volgt, helpt dit je tanden en tandvlees gezond te houden en de kans of extra kosten door beschadigde slotjes of gebroken draden te voorkomen. Het schoonmaken van je tanden kost meer tijd, maar het is de moeite waard. Vergeet ook niet dat je je tanden met beugels effectiever kunt reinigen als je daarvoor gespecialiseerde producten gebruikt.

Wie kies ik voor de orthodontische behandeling?

Je eigen tandarts is verantwoordelijk voor het coördineren van je gebitsbehandeling. Dit kan ook betrekking hebben op eventuele orthodontische behandelplannen, waaronder diagnose, onderzoeken en orthodontische procedures. Je tandarts kan je echter doorverwijzen naar een "orthodontist - een specialist die is opgeleid in de ontwikkeling, preventie en correctie van onregelmatigheid van de tanden, de beet, de kaken en bijbehorende abnormaliteiten in het gezicht.

Image  - Wie kies ik voor de orthodontische behandeling?